Akinek még van a mélyhűtőben karácsonyról maradt bejglije, annak egy remek felhasználási módot ajánlok. Akinek pedig nem maradt, mentse el a posztot, nagy hasznát fogja látni majd a jövő év végén.
Egy liter tejet egy kikapart vaniliarúddal felforraltam, majd langyosra hűtve három tojás sárgájával és két evőkanál cukorral elkevertem. A három tojásfehérjét - hozzáadva a hűtőben várakozó másik kettőt - felvertem 3 púpozott evőkanál kristálycukorral. Három kisebb rúd bejglit, két diósat és egy mákosat felkarikáztam. Az egyik diós bejglit leraktam egy nagyméretű jénai tálba.
Megöntöztem a tojásos tejes keverékkel és kiraktam a mákos bejgli-karikákkal. Egy biocitrom héját reszeltem a tetejére.
Újból bőven locsoltam a tésztára a vaniliás-tejes szószból, majd ismét egy sor felkarikázott diós bejgli következett, ami megkapta a maradék folyadékot. Végül a pici sárgabaracklekvárral megbolondított tojáshabot tettem óvatosan a tetejére. 170 fokra előmelegített sütőbe raktam a tálat 25 percre.
Pillantás a sütőbe: jól alakul.
És elkészült a desszert, 10-12 fő részére elegendő adag.
Kiporcióztam a felfújtat.
Szép lett a vastag habréteg a tetején. Hasonlít a mákos gubára, de a finom bejglitészta meg a diós réteg sok plusz ízt ad neki.
Most örülök, hogy elég sok bejglim kimaradt a karácsonyi szezonból, mert a család kívánságára már harmadszor kellett elkészítenem ezt az isteni bejglis felfújtat.